De vijfde dag in Kraków begon goed. We voelden ons gelukkig beter en planden om het centrum in te gaan. Inmiddels hadden we van de receptiemedewerkers begrepen dat er vanaf ons hotel een shuttledienst naar het centrum reed. Dat is nog eens een goede service! Niets moeilijk doen met parkeren, gewoon met de shuttle mee en wanneer je wilt weer opstappen in de stad. Zo gezegd, zo gedaan. Keurig in de stad afgezet bij de Barbakan van Kraków. Dit is een oude verdedegingstoren uit de tijd van een naamgenoot. Namelijk Jan Albrecht, rond 1500. Een grappig gebouw wat nu via de Floranuspoort toegang geeft aan de binnenstad. Vanaf daar stonden we zonder al te veel moeite voor de tweede keer deze weer op het Rynek Glówny. Nu gewapend met camera, ANWB-boekje en kaart. Gezeten op het plein planden we onze route door de stad. Eerst maar een stukje door de winkelstraat. Maar winkelen kunnen we overal dus een zijstraatje in waar we konden. Helaas was het de verkeerde straat en kwamen we weer op het Rynek uit. Dan maar even door de lakenhallen voor de broodnodige souvenirs. Voor de ene set ouders een mooie kaartendoos, voor de andere set ouders een beeldje van het symbool van de stad, en voor onszelf een mooie schaakset. Al moest Ewout mij wel eerst het spel leren voordat we het konden gebruiken. Vanaf het Rynek besloten we een andere straat te proberen. Hierdoor liepen we vanzelf tegen de universiteit aan. De Uniwersytet Jagielloski is de oudste universiteit van Polen en de op een na oudste van Centraal-Europa. Het is een mooi gebouw met een bijzonder fraai bewerkte gevel. Praktisch voor de deur staat een standbeeld van Copernicus, wat logisch is gezien hij zelf Pools was en aan deze universiteit gestudeerd heeft.
Vanaf de universiteit zijn we via het grote stadspark gelopen. Dit park, de Planty loopt om de hele stadskern heen, doordat er een strook groen overbleef toen de stadsmuur werd gesloopt. Het is een mooie groene ring om Kraków heen, met mooie brede looppaden en leuke pleintjes. Gezien het een rondgang is kom je vanzelf uit bij de Wawel en de Wisla. Kraków is ooit ontstaan rond de heuvel de Wawel, gecombineerd met de rivier de Wisla. De rivier is de langste van Polen en loopt langs tal van grote steden. Staande met de Wawel in de rug is de Wisla een mooi lint langs de stad. En vooral de Poolse mannetjes verscholen achter schaakborden langs de oevers zijn een mooi gezicht.
De Wawel is best een flinke bult in het landschap. Met zijn 228 meter torent hij boven de stad uit. Bovenop staan een aantal historische gebouwen. Zoals wij gelopen zijn zie je op de Wawel als eerste de kathedraal. Deze kathedraal is van 1300 en herbergt de tombes van vele Poolse koningen. Voor wie het interessant vind, kan hem nog gewoon bezoeken. Het is ook bij de kathedraal dat vele Krakówers even tegen de muur gaan leunen. Het algemeen aangenomen geloof heerst dat de muur van de kathedraal positieve energie uitstraalt. Je moet toch iets geloven. Wij hebben er op dit punt voor gekozen om niet de lange en steile weg naar boven te gaan lopen. Na een lange dag door de stad met toch een best warme dag, voelden we ons allebei niet fit genoeg. Nu kunnen we wel zeggen dat de Wawel vanaf beneden ook een indrukwekkend bouwwerk is.
Aan de kant van de Wawel waar het grenst aan de Wisla ligt een mooie brede promenade waar je heerlijk rustig kunt wandelen. Vanaf hier heb je een schitterend overzicht over de rest van de stad. Ineens viel het ons op dat op een punt er wel heel veel toeristen verzameld waren. Hier bleek een ijzeren sculptuur van een draak te staan. Alle kinderen klommen tegen het bouwwerk op en bleven zo staan. Ewout wilde al doorlopen maar ik besloot even te wachten. Er moet toch immers een reden zijn dat die kinderen zo lang blijven staan? Als er niets is dan klim je er op, laat je de foto maken en klim je er weer af leek mij. En ik kreeg gelijk. Na ongeveer een minuut begon de draak vanuit zijn bek vuur te spuwen. Dat is grappig, laten we daar ook maar een foto van maken. Maar ja, dat beest spuwt niet eeuwig vuur dus klaar staan met de camera en timen. Het duurde even maar uiteindelijk lukte het ons. Nu vroegen we ons alleen wel af waarom die draak daar stond. Zeker een sculptuur wat vuur spuwt zal een betekenis hebben. Later kwamen we achter de betekenis. Het is een van de vele mythische legenden die Kraków rijk is. In de Wawel bevind zich een grot. Men gelooft dat daar vroeger de draak (Smok Wawelski) woonde. De draak moest regelmatig gevoerd worden anders zou hij de kleine kinderen van de stad opeten. De koning was het zo zat dat hij de hand van zijn dochter uitloofde voor degene die de draak zou verslaan. Een lokale schoenmaker Skuba had een goed idee. Gezien de draak altijd schapen at, nam hij een dood schaap en vulde dat schaap met zwavel. Zodra de draak dit schaap opat, reageerde de zwavel met de vonken in de bek van de draak. Zijn mond vloog in brand en om de brand de stoppen dronk hij de halve Wisla leeg. Maar gezien de draak zoveel water dronk zwol hij enorm op en spatte uit elkaar. Eindelijk was de draak verslagen en waren de kinderen van Kraków weer veilig. Sindsdien is de draak het symbool van de stad en kindervriend. Uiteraard moesten wij er zo om lachen dat we besloten een sleutelhanger van de draak mee te nemen, die wij nu liefkozen Draków noemen.
Doorgelopen via de ulica Smocza kun je verder om de Wawel heenlopen. Net voorbij de volgende punt komt het Wawelkasteel in zicht. Dit Zamek Królewski is tot het einde van de 17e eeuw het huis geweest van de Koninklijke familie. Inmiddels is het in gebruik als museum voor de Poolse nationale kunstcollectie. Eenmaal om de hele Wawel heengelopen kom je weer op de winkelstraat richting Rynek uit. Langs deze route staat een kerk die toch nog even het noemen waard is. De Petrus-en-Paulus kerk is een vrij sober gebouw, maar vooral de twaalf apostelen die er voor staan zijn bijzonder. Het is een van de eerste gebouwen in Polen die volledig in barokstijl is ontworpen.
Vanuit hier zijn we weer terug gelopen naar het Rynek. Inmiddels was het al aardig laat geworden en besloten we op het plein wat te eten en dan terug te lopen naar de opstapplaats van de shuttle. Bij een van de vele tentjes die het plein rijk is, aten we een lekkere pizza met uiteraard Pools bier. Voor Ewout dan, voor mij gewoon weer cola. Keurig op de afgesproken plaats kwam na niet lang wachten de shuttle weer langs en waren we met een beetje vertraging door file weer in het hotel. Morgen de laatste dag in Polen, en onze tweede dag Auschwitz.
Geef een antwoord