Hallo/Dobry den/Witaj,

Doordat we vanavond bij de buren worden verwacht besloten we deze ochtend wat eerder op te staan zodat we niet in tijdnood zouden komen. Iets eerder dan prettig was ging de wekker, en na een snel ontbijt gingen we op weg naar Görlitz/Zgorzelec. Uiteraard via de kortste route, daar hebben we tot nu toe goede ervaringen mee.

Na wat zoeken en rondrijden in de oude stad werd de auto in een parkeergarage neergezet en konden we het Duitse gedeelte gaan verkennen. Görlitz is een mooie, oude stad met een hoop klassiek vormgegeven gebouwen. De straten zijn ook ouderwets, wat in de auto een goede massage geeft, maar wandelend zorgt het voor een kleine verhoging van de moeilijkheidsgraad. We laten ons hierdoor uiteraard niet tegenhouden en lopen rustig naar het centrum. Eenmaal een stadskaart gescoord togen we verder richting de Neisse om maar eens te kijken wat de stad aan de andere oever (en dus in het Poolse Zgorzelec) te bieden had.

Vanaf de oever stelden we vast dat dit er niet heel aantrekkelijk uitzag, dus wandelden we weer terug richting het centrum van Görlitz. Inmiddels hadden we ook wel weer trek gekregen, maar omdat we nog een gezellig avondeten voor de boeg hadden wilden we ook geen uitgebreide lunch meer pakken. Dus op zoek naar iets snackerigs, maar dat was in het centrum niet zo snel te vinden. Dan maar door richting snelweg, komen we ondertussen vast over een industrieterrein met bijbehorend fast-food restaurant tegen.

Zo gezegd, zo gedaan, en nu weer de weg op om Zgorzelec vanuit de auto te bekijken. Het bleek inderdaad niet een heel uitnodigende stad, waarbij we zelfs het meest oostblokkerige (ja, dat is vanaf nu een woord) flatgebouw ooit tegen kwamen. Vanuit Zgorzelec gingen we over Pools grondgebied verder naar Botagynia, onderweg genietend van het Poolse landschap.

Vanuit Botagynia moesten we nog een paar erbarmelijke wegen volgen om weer in Zittau aan te komen, maar deze leidden wel langs een gigantische bruinkoolmijn, welke qua oppervlakte zeker de grootte van Görlitz heeft. Na nog wat goedkope sigaretten gehaald te hebben doken we weer de grens over en via een korte stop bij de Kaufland konden we ons nog even kort voorbereiden op het avondeten.

De buren hadden kosten noch moeite gespaard om ons lekker vlees en een goede salade voor te schotelen. Toen het vlees eenmaal op was gingen er nog wat kolen op het vuur om gezellig marshmallows te roosteren. Met deze ook achter onze kiezen gingen we nog even binnen naborrelen, en het gesprek leidde vooral langs de vele verschillen tussen Nederland en Duitsland. Helaas vertrekken de buren morgen weer, maar een groepsfoto is gemaakt en emailadressen zijn uitgewisseld. Voor nu gaan we weer lekker ons bedje in, morgen een korte rustdag (vooral in verband met Formule 1) en dan maandag naar Dresden.

Guten abend!/Dobry vecer!/Dobry wieczór!