Onze laatste volle dag in Kaapstad, en tegelijkertijd ook nog eerste kerstdag. Volgens het programma was vandaag een dag vrij, maar om nou de hele dag op de hotelkamer te hangen.. Toch was het wel enigszins prettig, nu konden we later opstaan en dus wat langer uitslapen. Om half tien ontbijten, lekker rustig aan. Na het ontbijt besluiten wat we verder zouden doen die dag. Ivo en Tirsa besloten tot het bewandelen van de Tafelberg, Roderic, Marya en Tristen tot winkelen in de Waterfront. Erwin, Ivonne, Marc, Katja, Oma, Ewout en ik besloten tot een bezoek aan de Kirstenbosch botanische tuinen. Voor iedereen werden taxi’s geregeld en de jongsten waren snel op weg. Onze taxi nam de tijd. Volgens de portier zou hij er met tien minuten zijn, maar na twintig minuten begonnen we te geloven dat het dan Afrikaanse tien minuten moesten zijn. Meer als een half uur later kwam er een taxi. Een gesprek tussen de portier en taxichauffeur volgde, gezien het de bedoeling was dat er twee taxi’s zouden komen. De taxi’s hier kunnen zes personen hebben, maar gezien we met zeven mensen waren, was dat minder praktisch. Uiteindelijk besloot de taxichauffeur dat het best paste om met zeven in de taxi te duiken. Het ging inderdaad maar ademhalen moest wel simultaan anders ging het niet. De taxichauffeurs weten hier overigens prima wat doorrijden is. Je moet niet bang zijn om wat hard de bochten in te gaan of kort op de voorganger te rijden. Sommigen van ons vinden het niet prettig, ik vind het persoonlijk fantastisch. Heerlijk om te rijden op het tempo van de locals en en ideale manier om wat van de omgeving te zien. Toch kunnen we concluderen dat Adil prima rijdt en ons tot nu toe overal veilig afzet. De botanische tuin was zeker indrukwekkend, mede door de achterkant van de Tafelberg op de achtergrond. Zeer veel inheemse planten waaronder ook een groot aantal bijna uitgestorven of helemaal uitgestorven. Ook grappig was de geurtuin waar je, in combinatie met de wind, elke stap weer een andere plant rook.

Gezien het eerste kerstdag is, zaten er een hoop Capetonians in het park. Compleet met dekens, koelboxen en complete maaltijden in pannen of plastic dozen. Het ziet er uit als een gemiddeld stadspark bij ons op een zonnige zomerdag. Inmiddels beginnen we aardig te wennen aan de hitte en was het vandaag prima uit te houden met dertig graden.

Vanuit de tuinen besloten we te gaan lunchen in Camps Bay. Adil was ingeseind en stipt twee uur stond hij weer voor onze neus. Met dezelfde snelheid werden we naar de andere zijde van de Tafelberg gebracht. En binnen een half uur sta je voor het strand, waar we in de tuinen nog een redelijk berggevoel hadden. De plek die was bedacht voor de lunch was vol, tien mensen zonder reservering trekken de meeste restaurants niet. Inmiddels waren ook Marya, Tristen en Roderic aangesloten, dus bijna het hele gezelschap was weer compleet. Een paar deuren verder werd er een Indiaas restaurant gevonden wat wel bereid was een aantal tafels bij elkaar te schuiven. Ewout besloot heel heldhaftig tot de vindaloo, de rest van de familie was milder gestemd. Ewout kreeg zelfs een waarschuwing van de ober, maar heeft zich er goed doorheen geslagen. Met rood en bezweet hoofd weliswaar, maar het bakje was leeg. Overigens waren de meeste bakjes leeg, het eten beviel erg goed.

Na de lunch besloot het drietal Marya, Tristen en Roderic terug te gaan met de topless bus. Ons was verteld dat deze niet zou rijden, vandaar dat we met taxi’s gingen. Nu bleek de hop on – hop off toch te rijden, jammer maar helaas. Gezien het hotel ook een locatie aan het strand heeft gaat er een shuttle tussen beide locaties. Nu hebben we een half uur staan wachten op de bus die elk kwartier zou gaan, maar geen shuttle. Dan maar weer een taxi.

Terug bij het hotel besloot iedereen even te gaan rusten alvorens we naar het kerstdiner zouden vertrekken. Dit zou plaats vinden bij Hildebrand in Victoria Wharff, dus mooi gelegen aan de haven. Het eten was weer heerlijk en ook weer best veel, met een Christmas cracker als verassing. De borden bij het toetje waren niet allemaal leeg, iedereen was inmiddels aardig verzadigd. Nou zijn we met twee taxi’s gekomen, dus moeten we ook weer met twee terug. Alsof hij het geroken had stond Adil klaar op de plek waar wij besloten een rit te zoeken. En na zoveel ritjes met ons besloot hij zijn afspraak aan een ander te geven en ons ook weer naar huis te rijden.

In het hotel werd besloten tot een laatste drankje, waarna het merendeel besloot naar bed te gaan. Tristen, Ewout en Ivo waren aan de whisky, en collectief werd er een tweede glas besteld. Met de drie overgebleven heren keurig in overhemd leek het een beetje op een gentlemenclub. Toch ook na dit glas iedereen naar bed. Morgen vroeg weer op voor de rit naar Franschoek. Dé regio voor wijn, dus raad maar wat we morgen gaan doen.. Tot môre!