Salve!

De laatste volle dag in Italië. Vandaag ging de trip naar Siena. Geen lange tijd in de auto, dat leek ons wel zo praktisch. We waren verteld waar de parkeerplaatsen waren, en dat we vooral niet binnen de muren moesten komen met de auto. Dat is gereserveerd voor de inwoners, alle anderen krijgen een goeie boete. Ewout had al vrij snel een parkeergarage gevonden. Helemaal mooi gezien het kwik vandaag richting de 25 graden ging. Liever niet in een hete auto stappen na een dag gelopen te hebben.

Gezien we een kaartje hadden van de omgeving waren we al vrij snel in het centro storico. Na een wat chaotisch kruispunt kwamen we uit op de piazza duomo. Hier geen blikje toeristen maar busladingen vol. Ach, een dag tussen de toeristen moet toch lukken. De façade van de dom is op z’n minst protserig en kitsch. Alsof het hele Bijbelverhaal op een kerk moest komen. Afgezien van de voorkant is de rest van de buitenkant best mooi. De binnenkant zouden we niet weten, we zijn er niet in geweest. Er moest voor worden betaald, en afgezien van principiële bezwaren was het ook te druk.

Op naar het piazza del campo. Het belangrijkste plein van Siena, en evident daaraan ook het drukste plein. Het is een schelpvormig plein, niet alleen in vorm maar ook in diepte. En het plein waar jaarlijks het belangrijkste evenement van Siena wordt gehouden, de palio. Oftewel de paardenraces. Als je zelf door de nauwe straatjes hebt gelopen krijg je veel respect voor de ruiters en de paarden. Eenmaal op het plein wilden we eerst koffie, maar wel in de schaduw. Inmiddels was het al aardig warm geworden. Verzadigd van de koffie bekeken we het palazzo en de bijbehorende fontein. Duiven probeerden te drinken van de waterspuwers, wat grappige taferelen opleverde. Even zochten we naar souvenirs maar er werd niet veel gevonden.

Nadat er een tweede kaartje van Siena was gehaald konden we verder. Het eerste is spoorloos verdwenen, en zal nu nog wel ergens op de straten zwerven. Via een aantal straatjes kwamen we achtereenvolgens bij een kerk (verrassend), een winkelstraat en een basiliek. Leuk om te zien maar inmiddels waren we wel in voor lunch. Even zoeken maar snel gevonden. Wederom heerlijke pizza’s en salade, we zullen het nog missen!

Na de uitgebreide lunch via wat winkelstraatjes op zoek naar de souvenirs. Gelukkig zijn we niet te moeilijk en waren we snel klaar. Zelfs op de valreep nog deel 1 van een nieuwe verzameling gevonden, een schaapje. Uiteraard de hele week tegengekomen, maar als je besluit er een te gaan kopen is het nergens meer te vinden. Nu hadden we nog maar een opdracht in Siena en dat was gelato. We kunnen niet uit Italië weg zonder in ieder geval een ijsje te eten. Vlak voordat we het toeristische deel uitliepen slaagde ook deze opdracht. Onze vakantie was compleet. Rustig aan weer terug naar de auto. Heerlijk koel en doordat Siena zo dichtbij is waren we snel weer terug in Pentolina.

Heerlijk in de avondzon buiten wat gelezen. Ewout ontfermde zich over het inchecken. Dat had nogal wat voeten in de aarde uiteindelijk. Iets met een KLM-website die niet laadt op een Apple-pc en printers die niet wilden. Een frustrerend uurtje later toch ingecheckt en onze boardingpasses uitgeprint. Met dank aan de vriendelijke receptie, geen dank richting Apple. Gelijk het meeste maar ingepakt, scheelt morgen weer een hoop gedoe. Ondertussen heerlijk rozig van de zon en onze verbrande huiden vergaten we alle drie bijna de tijd. Snel genoeg was het acht uur en togen wij ons voor het laatste avondmaal richting restaurant. Toch ver die drie stappen. Heerlijk gegeten en nu moe op de bank. Morgen rest ons de trip terug naar Rome en het vliegveld. Helaas morgen om deze tijd weer in Nederland maar we hebben het heerlijk naar ons zin gehad. Morgen nog wel een verslag, maar waarschijnlijk vanuit vliegtuig of al thuis. Duimt iedereen mee voor de terugreis? A domani!

Buona Sera!