Hallo/Dobry den/Witaj/Halo,

Na gisteren een heerlijke rustdag voor de TV hebben doorgebracht stonden we vandaag vroeg op om de deur weer uit te gaan. Oorspronkelijk was het plan om vandaag naar Dresden te gaan, maar omdat het weer vandaag potentieel nog wat tegen kon vallen besloten we om het programma te wisselen met de dag erna, dus op naar Bautzen/Budyšin (wederom in Sorbisch gebied).

Na eerst nog even 4 grensovergangen mee te pakken (er moesten sigaretten gehaald worden en dat gaat het goedkoopst in Tsjechië) kwamen we in een goede regenbui terecht en begonnen we te vrezen voor een nat pak, maar zodra we Bautzen daadwerkelijk binnen reden kwamen de eerste zuinige straaltjes zonneschijn tevoorschijn. De auto werd bij het lokale winkelcentrum geparkeerd en op naar de binnenstad. Eerst maar even een kaartje gehaald bij de VVV, waarbij de meneer achter de balie ons attendeerde op een leuke stadwandeling.

Omdat we allebei toch alweer wat trek hadden gekregen gingen we eerst maar eens zitten voor Kaffee und Kuchen. Het is hier in de streek ooit begonnen als Gafe und Guchen en dan hoor je dat als goede toerist toch minstens een keer te doen. Eenmaal naar binnen gewerkt begonnen we aan de stadwandeling door de mooie straatjes en langs de vele torens van Bautzen. De stadswandeling die ons was aangeraden is er een die zeker de moeite waard is. Bautzen is geen toeristische stad, zelfs een iets kakkineuze stad, maar absoluut het bezoeken waard.

Qua torens deed het ons denken aan San Gimignano in Italië, maar ook de kerken en de burcht waren zeer mooi. Verrassing en parel van de tocht was de Nicolaikirchenruine. Deze ruïne, op de rand van de oude stad, is tegenwoordig in gebruik als begraafplaats, wat een mooie symboliek heeft. Met mooie uitzichten op de rest van de stad, maar ook de mooi bewaard gebleven ruïne zelf, was het zeker de moeite om er langs te lopen.

Doorgelopen kwamen we langs de oude burcht en uiteindelijk op een uitkijkpunt aan de andere kant van de stad, daar waar we in eerste instantie bij het voorbij rijden besloten om deze plaats te bezoeken. Een kort bezoek aan de Bautz’ner Senfladen konden we ook niet overslaan, gezien Bautzen bekend staat om zijn mosterd.
De gehele wandeling had 2 uur moeten duren, wij hebben het in iets minder tijd gelopen, maar we hebben ons zeker goed vermaakt. Eenmaal terug in de winkelstraat werd er nog even gestopt voor Bratwurst en wat windowshopping.

Het weer bleef goed tot het moment dat we weer in de auto stapten, het is ons vandaag blijkbaar gegund. Op naar Zittau voor de benodigde boodschappen en daarna via een korte stop bij het huisje op naar een Gaststätte. Ewout had er op de heenweg een gespot, en zowaar, hij was open op deze maadag. Helaas was het eten van kwaliteit opgewarmd diepvriesvoer, dus waren we vrij snel weer terug in ons huisje.

Nu nog even een klein spelletje en dan vroeg naar bed, morgen gaat de reis immers naar Dresden (als de weergoden niet weer roet in het eten gooien). Duim je mee voor goed weer? Dan hoor je ons morgen!

Guten abend!/Dobry vecer!/Dobry wieczór/Dobry wječor!