Hallo/Dobry den/Witaj,

Vanochtend konden we genieten van de reden dat we in een vakantiehuisje zitten, heerlijk uitslapen en rustig aan doen. Na een iets minder rustig ontbijt door een vervelende wesp besloten we richting Tsjechië te gaan en de Pravčická brána bij het dorpje Hřensko te bezoeken. De brána, oftewel de zandstenen brug, is een rotformatie die volgens de kaart vrij dicht aan de weg lag. Na eerst de ingang van de route voorbij te zijn gereden kwamen we uit in Hřensko. Overduidelijk een tourist trap, maar wel een mooie plaats om doorheen te rijden. Dat laatste hebben we dan ook twee keer gedaan omdat wij naarstig op zoek waren naar een pinautomaat voor de benodigde Tsjechische kronen. Helaas zijn we niet verder gekomen dan een wisselkantoortje. Eenmaal weer terug door het dorp vonden we wel een parkeerplaats voor de bezienswaardigheid, maar niet de lokatie van de brug zelf. Iets verder doorgereden kwamen we er op een parkeerplaats achter dat het niet echt aan de weg lag. Het bleek vanaf beide parkeerplaatsen ongeveer 70 minuten lopen, en dat ging ons beide iets te ver.

Op naar optie twee, de rotsformatie bij Kamenický Šenov. Waar we er bij deze formatie op waren ingesteld dat dit nog wel even lopen was, reden we hier zo aan voorbij, daar deze bijna middenin het dorp was. Inmiddels komen we er pijnlijk achter dat we echt geen woord Tsjechisch spreken, een jongeman zegt ons, achteraf, vriendelijk gedag en we weten niets terug te zeggen. Toch maar even wat basiswoorden en zinnetjes opzoeken als we weer in het huisje zijn. De rotsformatie is mooi, maar na 10 minuten hebben we het weer gezien. Creatief terug naar Zittau en op zoek naar de Kaufland aldaar.

We hebben niets te klagen over onze navigatie, op de stand kortste route wil hij ons over zulke kleine karrensporen sturen dat zelfs wij passen en de ‘hoofdweg’ blijven volgen. De Tsjechen hebben weinig kaas gegeten van wegenonderhoud. Via een korte omweg komen we dan toch weer op Duits grondgebied uit en snel zijn we weer in Zittau. Nu die Kaufland nog. Die hebben we gisteren op weg naar de parkeergarage gezien, maar waar ook al weer? We kunnen nu zeggen dat we Zittau echt gezien hebben, want we hebben waarschijnlijk elke weg wel gereden. Ineens herkennen we een tankstation en hoezee! de Kaufland is gevonden. Eerst even een korte pitstop bij de buren van de McDonald’s, maar we hebben inmiddels honger! Nooit boodschappen doen op een lege maag, maar het is wel beetje jammer dat we de bratwurstkraam pas zien nadat de burger op is.

We besteden een goed uur in de supermarkt zonder erg veel mee te nemen, maar we weten nu een beetje wat we er kunnen krijgen. Laten we het een verkenningsexpeditie noemen. Ondertussen is het al wel tijd geworden voor het avondeten, en gezien we op de weg terug zijn besluiten we in Groβschönau wat te eten bij de lokale Weberstube. Zoals bekend zijn de prijzen klein maar de porties groot en na iets te veel eten kunnen we verzadigd terug naar het huisje. Helaas is het net gaan regenen maar als doorgewinterde Nederlander laten we ons daar niet door afschrikken.
Een wat hakkelend en stamelend gesprek met onze buren volgt, we vinden het zeer vriendelijk dat ze ons uitnodigen, en nog vriendelijker dat ze ons gestamel goed te volgen vinden. Nu nog een klein drankje en dan weer lekker slapen, morgen weer een dag.

Guten abend!/Dobry vecer!/Dobry wieczór!