Laat naar bed maar vroeg weer op. Helaas gaan we vandaag naar huis en we moesten nog ontbijten, inpakken en uitchecken. Voor ons doen dus vroeg aan het ontbijt en onder het genot van het brandalarm inpakken. Geen zorgen, het alarm was defect, hij ging alleen elke twee minuten af. Blijkbaar hebben we niet al te veel gekocht, want de koffers gaan zowaar nog dicht. Bepakt en bezakt uitchecken, en voor de laatste keer naar de DLR-halte. Ook nog een laatste keer koffie halen bij ‘onze’ Indiër en dan op naar het station.

Onze trein ging pas om vijf uur, maar we wilden vandaag nog wel wat bezoeken. Dus de metro tot aan St. Pancras en daar naar de bagage-opslag. Heel handig hebben we eerder in de week al uitgevonden dat er aan de overkant van het station een self-storage zit, die als bijhandel koffers voor een of meerdere dagen bewaren. Uiteraard tegen betaling, maar dat liever dan de hele dag zeulen met die koffers. Bevrijd van onze bagage kon de laatste halve dag beginnen. Terug naar de metro en op naar halte Archway, vanwaar we nog een klein stukje moesten lopen naar onze bestemming.

Bij aankomst worden we geconfronteerd met een uitdaging, de kaarten die we hebben zijn voor het centrum, en de voorstad waar we nu zitten staat daar niet op. Met een globaal idee waar we heen moeten beginnen we de wandeling. Een klein stukje heuvelop en een klein stukje heuvel af. We ronden de hoek en zien onze bestemming. Helaas is de ingang ergens om de volgende hoek. We lopen door en schrikken redelijk: een steile heuvel staart ons aan en ergens bovenaan zien we een gebouw wat de ingang moet zijn. Na vijf dagen door de stad protesteren onze spieren maar gestaag ploeteren we de heuvel op. Enigzins uitgeput komen we bovenaan de heuvel en zijn we op onze bestemming; Highgate Cemetery.

Niet echt een eerste keuze voor veel mensen, maar wij vinden het boeiend. Deze begraafplaats bestaat sinds 1839 en herbergt de graven van veel bekende mensen. Het bestaat uit twee delen, oost en west, wij bezochten de oosterbegraafplaats. Voornamelijk om de reden dat je voor de westerbegraafplaats met een verplichte tour mee moet die alleen om twee uur start. We willen graag onze trein halen, maar we willen ook graag op ons eigen tempo rondstruinen. Nu zijn we hier niet voor de graven van bekende mensen, maar om het feit dat deze begraafplaats voor een groot deel overwoekerd is door nalatenschap. Inmiddels wordt de begraafplaats wel geconserveerd, maar het feit dat veel is overgeleverd aan de natuur straalt een vreemd soort romantiek uit. Daarom is het ook niet vreemd dat hier onder andere is gefilmd voor Dracula.

Een aardige tijd lopen we rond en nemen we alles in ons op. Eenmaal klaar met de begraafplaats besluiten we langs de andere kant terug te lopen via Waterlow park. Een mooi stadspark waar ook weer de eekhoorns naarstig op zoek zijn naar noten. Vanuit het stadspark komen we uit op Highgate Hill en logischerwijs gaat de weg hier strak naar beneden. We komen een bord tegen wat ons vertelt dat de steilheid van deze heuvel maar liefst 10% bedraagt. Onze kuiten juichen niet. Terug bij het station halen we lunch en bij de supermarkt eten en drinken voor in de trein. Met een overstap van vijftien minuten is er op Brussel te weinig tijd.

Inmiddels zijn we het beiden zat en stappen we voor het laatst in de metro terug naar King’s Cross/St. Pancras. Rustig aan onze koffers halen en door de controles van de Eurostar. We hoeven nog maar een half uurtje te wachten en dan begint onze terugreis.

Ondertussen zijn we de kanaaltunnel weer uit en geretourneerd op het vasteland van Europa. Het laatste stukje trein en dan heerlijk weer thuis. Uiteraard is het jammer dat de vakantie voorbij is maar we zijn wel blij dat we vanavond in ons eigen zachte bedje mogen slapen.

Het is een mooie en leuke trip geweest. Wij zijn er van overtuigd dat we alles hebben gedaan en gezien wat we wilden, en de lengte van de reis was precies goed. Alles wat rest is het uitzoeken van de foto’s en het maken van het boek. Daarna gaan we dromen over de volgende trip. Wie weet waar we heen gaan, maar we zijn nog niet klaar met Groot-Britannië. See you soon!