Vandaag hebben we een reisdag om van Kaapstad naar Franschhoek. Redelijk op tijd opgestaan en koffers klaargezet. Snel even ontbijten en toen mochten de koffers in de bus. Gezien Lourence last van zijn rug heeft, was Ewout bereid om iedereen te helpen met de koffers in de aanhanger te leggen. Zodra iedereen weer present was, werd er op weg gegaan. Rustig aan ging de reis eerst naar Stellenbosch. In dit ooit Nederlandse dorp, gesticht door Simon van der Stel, werden wij naar een museum geleid. Het was gericht op het leven in Stellenbosch in vroegere tijden. Het museum was verspreid over vier huizen, waar de kamers ingericht waren in verschillende periodes. Door de route te volgen werd er een mini-tijdreis gemaakt. Zelfs de vrouwen in klederdracht met bijbehorende uitleg ontbraken niet. Het was grappig, maar niet groot genoeg om ons lang te vermaken.

Na het museum werd besloten tot een kop koffie. We vragen ons af of de koffie lekker was, gezien het zo lang duurde dat we zijn weggegaan. Verderop in de straat zat namelijk een bijzondere winkel waar we graag heen wilden. Oom Samie se winkel is een begrip en staat in de meeste toeristenboeken aangegeven. Deze Zuid-Afrikaanse Winkel van Sinkel is vol met allerlei spullen. Van kruiden en specerijen tot hoeden en bontjes, het is bijzonder om doorheen te schuifelen. Weer een puntje op de checklist van toeristische plekken afgestreept.

Van de winkel naar het restaurant voor de lunch. Eventuele tijdsdruk hebben ze hier maling aan dus aan het eind van de maaltijd werd onze gids aardig zenuwachtig. Het eten was wel weer heerlijk, het was een goed vullende maaltijd. De tijdsdruk werd veroorzaakt door de volgende afspraak op de planning, een tour en wijnproeverij bij één van de oudste wijnhuizen van Zuid-Afrika, Boschendal. De tour was beknopt maar informatief, en de proeverij, met de Groot-Drakensteinberge op de achtergrond, boeiend. Ondanks dat ondergetekende niets heeft met wijn was de uitleg zeer helder en werden geur en smaak goed herkend. Helaas voor sommigen is het ondoenlijk om wijn mee terug naar huis te nemen, anders had Boschendal vast een goede klant aan ons gehad.

Eenmaal terug in de bus was er even paniek gezien wij onze camera niet konden vinden. Halverwege het terug rennen naar de tasting room herinnerde Ewout zich gelukkig dat hij de camera in de andere tas had gestopt. Voor niets gaan rennen, maar de opluchting was er niet minder door. Nu restte ons niets meer dan een korte route naar onze tweede verblijfplaats. Het heeft de look and feel van het Hapimag resort in Toscane, maar het is toch echt nog Zuid-Afrika. Eenmaal binnen in de kamer trof ons de luxe. Het is niet zo zeer een kamer als wel een appartement. Compleet met eethoek, keuken, wasmachine en bad is het schitterend. En het uitzicht… We kijken uit op de Franschhoekberge, om meer specifiek te zijn de Dutoitskop, de Suikerboskop en de Perdekop. Dat zal prachtig wakker worden zijn morgen.

Inmiddels hebben we ook het diner genuttigd en ook dat was weer van een zeer goede kwaliteit. De kerstdagen waren vooral warm en zeer interessant. De wereldstad Kaapstad achterlatend begrijpen we waarom veel mensen het een geweldige stad vinden. Morgen gaan we meer bekijken van de, tot nu toe al mooie, West-Kaap. Althans een deel van ons, de rest gaat een dagje golfen. Eerst maar lekker slapen en morgenochtend genieten van het uitzicht. Tot môre!