Vanmorgen ging de wekker weer even vroeg, maar het was te merken dat we al een lange dag gehad hadden. Iedereen was net iets langzamer en we vertrokken dan ook merkbaar later. Voor vandaag stonden er niet echt vaste dingen op het program. Eerst maar weer met de bus naar Alt Mariendorf, anders komen we helemaal nergens. Met de metro naar Hallesches Tor, daar weer de metro uit. Het metrosysteem hier is erg prettig, nooit lang wachten op een halte en eigenlijk nooit echt druk. Er was nog een ding in Berlijn wat we graag wilden bezoeken en dat was het Joods museum. De ouders besloten dat ze daar niet veel trek in hadden dus splitsten we onze wegen tijdelijk. Onderweg lopend naar het museum zowaar gestruikeld over een Stolperstein. Met 2000 van deze stenen in Berlijn was het bijna niet mogelijk om er geen tegen te komen. En in het kader van het hele project omtrent de tweede wereldoorlog is het dan toch bijzonder om er een tegen te komen.

Het Joods museum was in trek deze ochtend, te merken aan de redelijke rij voor de deur. Toch best gek dat je voor een museum ook al je spullen door de röntgen-machine moet doen en zelf door een scanner. Wat best vreemd is gezien je je tas en jas niet eens mee mag nemen het museum in. Ach het zal vast ergens goed voor zijn. Het museum is groot, echt groot. Daarbij is het ook nog eens een vreemde vorm en loopt de benedenverdieping schuin om je een gevoel van desoriëntatie te geven.
Het museum was verder vooral chaotisch opgesteld, veel dingen door elkaar heen gezet. ER zit een duidelijke lijn in het museum als je er door heen loopt, maar het is wel veel informatie. Vooral de Holocaust-toren is erg indrukwekkend. Een onverwarmde toren van 24 meter, met een heel klein venster en verder heel erg donker. Het geeft je een benauwend gevoel van opsluiting. Het maakte een heel heftige indruk. De rest van het museum was best interessant, maar niet te doen in een krap uur. De belangrijkste dingen hebben we in ieder geval gezien.

Terug bij de afgesproken plek besloten we gelijk daar te lunchen. En ja, als je in Kreuzberg ben, kun je niet anders dan bij een Turks restaurant eten. Het was erg lekker!
Vanaf Hallescher Tor een metrohalte verder naar Mehringdam. De ouders hadden daar eerder al een goede zaak gezien voor Ewout om een spijkerbroek te kopen. Het was bijna een herleving van de wintersport om weer op jacht te gaan naar een broek. Maar snel genoeg hadden we weer een broek gevonden en kan Ewout weer door het leven met een hele spijkerbroek.
Vanaf de winkel maakten we een mooie wandeling door Kreuzberg. Het is hier vooral goed te zien dat een deel van de oude panden is blijven staan, een deel is jaren 50 bouw. Niet de meest mooie panden maar dat is nou eenmaal logisch. Aan het eind van de straat nog even door een ouderwetse markthal heen. Toch grappig dat je die in het buitenland veel ziet, en bij ons eigenlijk niet.
Op weg naar de metro nog twee Stolpersteine tegengekomen, als je er op let vind je ze vrij snel. Met de metro naar de Oranienburgerstraße, hier bevind zich de Neue Synagoge. Verbrand in de kristallnacht, verwoest tijdens de tweede wereldoorlog. Nu weer opgebouwd en ik moet zeggen een erg mooi gebouw. Jammer dat we er niet beter over nagedacht hebben, want de synagoge was dicht. Logisch het is zaterdag, dus sabbat. Nou ja, de buitenkant is ook mooi. Aan het einde van de straat wat gedronken in een Mexicaans restaurant. Het is eigenlijk een cocktailbar, en de mannen die de cocktails maken zijn erg amusant om naar te kijken. Het gaat met een souplesse waar wij u tegen zeggen.

In het restaurant was besloten om terug in het huisje wat te eten. We zouden de lange weg terug nemen zodat we nog wat van de stad konden zien. Terug naar de tram, daar op weg naar de Zoologische garten. Daar was het even wachten op bus 46. Van te voren wisten we alleen niet dat we een uur in de bus zouden zitten, dus het wachten op de bus was maar een klein deel van de reis. Grappig is dat veel bussen hier met een dubbeldekker rijden, dus snel naar boven om een plekje bij de voorruit te bemachtigen. Dat was gelukt dus de gehele tour naar huis hebben we heerlijk naar buiten kunnen kijken en de omgeving in ons op kunnen nemen. Uiteraard weer overstappen op de bus vanaf Alt Mariendorf. Gelukkig hebben we vandaag mooi weer gehad, nu is het de vraag hoe het morgen weer is. Een plan hebben we nog niet, dus we zien het wel. Duimen jullie met ons mee voor mooi weer? Krijgen jullie weer een mooi verslag!